Wywiad z Piotrem Dudą - Przewodniczącym Krajowej Komisji NSZZ ?Solidarność?

Poziom merytoryczny, a nie demagogiczny

27 marca w Elektrowni Turów odbyło się Walne Zebranie Delegatów Związku Zawodowego NSZZ Solidarność przy Elektrowni Turów. W spotkaniu uczestniczył między innymi Piotr Duda, Przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność”.

1
- Wizyta szefa krajowej „Solidarności” w naszym oddziale to wydarzenie bez precedensu – podkreśla Marek Stecyk, przewodniczący Związku Zawodowego NSZZ „Solidarność” przy Elektrowni Turów. – Warto nadmienić, że nigdy wcześniej w historii Elektrowni Turów, żaden przewodniczący Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” nie gościł w naszym zakładzie. Cieszy więc fakt, że do tej wizyty doszło, a tym bardziej, że stało się to na zaproszenie naszej organizacji. Jako przewodniczący mam też ogromną satysfakcję, że nasz gość po kilku godzinnym przysłuchiwaniu się dyskusji podczas walnego zebrania delegatów związku, wysoko ocenił poziom merytoryczny wypowiedzi – podsumował Marek Stecyk.

Wywiad z Piotrem Dudą, Przewodniczącym Krajowej Komisji NSZZ „Solidarność”:

2

Chociaż w Elektrowni Turów jest Pan po raz pierwszy, zagłębie turoszowskie już Pan odwiedzał.
Jest to dla mnie wielkim wyróżnieniem, jako dla szefa związku. Faktycznie, nie jest to dla mnie pierwsza wizyta w Bogatyni. W ubiegłym roku byłem na Walnym Zebraniu Delegatów Związku w Kopalni Turów, byłem tu również w tym trudnym okresie dla miasta, czyli sytuacji po tragicznej powodzi, jaki miała miejsce w 2010 roku, dlatego zawsze przyjeżdżam tu z przyjemnością. Na dzisiejszym spotkaniu w Elektrowni Turów przysłuchuję się tematom i problemom jakie mają pracownicy tego oddziału i cieszę się, że są to problemy, które Związek Zawodowy Solidarność działający przy Elektrowni Turów potrafi wspólnie z Zarządem spółki konstruktywnie rozwiązywać. Cieszy mnie też, że te rozmowy są na poziomie merytorycznym, a nie demagogicznym.

Jaką rolę w polskiej gospodarce w Pana ocenie odgrywa energetyka oparta na węglu brunatnym?
Wiemy doskonale o tym, że nasza energetyka jeszcze przez 50 – 60 lat będzie oparta na węglu brunatnym i kamiennym w około 92% i nikt nie ma prawa mówić, że jest inaczej. Dlatego te inwestycje, chociażby tu w Turowie – budowa nowego bloku energetycznego, są pozytywnym działaniem. Musimy dbać o nasze bezpieczeństwo energetyczne. Chcemy, aby faktycznie unia energetyczna powstała, mówię tu o bezpieczeństwie energetycznym całej Unii Europejskiej, ale nie kosztem naszego kraju, ani kosztem węgla brunatnego, czy kamiennego.

W przypadku problemów z odsłuchaniem materiału: Plik audio do pobrania

Rozmawiał Paweł Dusza

3

(Przewodniczący NSZZ "Solidarność" przy Elektrowni Turów Merek Stecyk)