Komunikat...

strajk   Informujemy, że w dniu 2 października 2015 r. zakończyły się referenda strajkowe przeprowadzone przez Międzyzwiązkowe Zespoły Negocjacyjno - Protestacyjne PGE GiEK S.A. w Oddziałach KWB Turów oraz Elektrownia Turów.

- w Kopalni 98,06% pracowników powiedziało TAK popierając działania Organizacji Związkowych w realizacji żądań sporu zbiorowego i opowiadając się za przeprowadzeniem STRAJKU w kopalni. Frekwencja w trakcie referendum wyniosła 82,14%

- w Elektrowni TAK powiedziało 97% pracowników. Frekwencja wyniosła 72%.

Dziękujemy wszystkim pracownikom za wzięcie udziału w referendum i wypowiedzenie się w sprawie przyszłych działań organizacji związkowych mających na celu obronę miejsc pracy.

Po zakończeniu referendów w innych, pozostających w sporach zbiorowych z pracodawcami Spółkach GK PGE i pozyskaniu informacji o ich wynikach, ustalony zostanie termin przeprowadzenia dwugodzinnego strajku ostrzegawczego w podmiotach objętych sporami. Pomimo trwającej procedury organizacji akcji protestacyjnej przedstawiciele strony społecznej i osoby upoważnione do reprezentowania pracodawców spotkają się w dniu 6 października w Bełchatowie w obecności mediatora na kolejnym spotkaniu, które mamy nadzieję zbliży strony do wypracowania kompromisu zakończonego podpisaniem porozumienia.
Załączniki do powyższego tematu:

• Pismo do Dyrektora
  • Protokół MKP-S