Nasz człowiek na Bałkanach

Nasz kolega Waldek Sieradzki, członek Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” przy Elektrowni Turów Był uczestnikiem wspaniałej wyprawy motocyklowej na Bałkany. Po powrocie postanowił podzielić się z nami wrażeniami z tej eskapady.

Wyprawa motocyklowa Bałkany 2015r.
Trasa nr. 1
Celnr.1 – Delta Dunaju
Cel nr.2 –Wzdłuż wybrzeża Morza Czarnego-
Baza Obzor –Bułgaria,
Powrót Żelazne wrota Dunaj –Balaton

01Wyprawa została zorganizowana przez sympatyków aktywnego wypoczynku na motocyklu ,a trasa  biegła przez : Słowacje , Węgry , Rumunie , Bułgarie , Serbie ,Czechy . Do przejechania w ciągu 17dni było 4500km  w trakcie której zaplanowano zwiedzanie ciekawych miejsc będących na trasie. Rozmowy o wyjeździe ,gdzie i w jakim terminie trwały od sierpnia 2014r. w trakcie spotkań przy piwku . Propozycji było kilka ,ale Bałkany  i trasa do Delty Dunaju była bardzo atrakcyjna. Z przejazdem przez Karpaty drogą Transfagorską  do Delty Dunaju . Powrót do domu przez Bułgarię wzdłuż Dunaju . W Grudni 2014r. ustalono ostatecznie termin wyjazdu na dzień 08.08.2015r. Ekipa chętna i zdecydowana to Agnieszka , Stasiu , oraz ja Waldek  na motorach Motto Guzzi EV80 California 1100 , Agnieszka na Kawasaki 800, Stasiu na Hondzie Walkiria 1500.Wyjazd z Bogatyni kierunek Rabka Zdrój   i dalej na  Słowację  przekraczając granicę  w Jurgowie . Kierujemy się na Poprad piękno  Tatr podziwiamy ze siodełka motocykla  , a drużka kręta i ciekawa . Odcinek trasy Nowa Wieś Spiska , Różniawa , Aggatek warto przejechać to taka mała Transfagorska  jest bardzo kreta dużo zjazdów podjazdów pętli  o widoki dech zapiera. Na Węgry wjeżdżamy w dniu 09.08.2015  zatrzymujemy się  na Camp Thermal w Hajduszloboszlo dwa dni odpoczynku od drogi i skwaru. Do granicy z Rumunią docieramy bez problemowo tylko kontrola paszportowa , szybkie tankowanie i w drogę postój jest zabójczy z uwagi na lejący się żar z nieba. Po drodze mijamy te słynne miasteczko z cygańskimi pałacami , robią wrażenie . szybkie fotki i zmykamy . Cel Turda mamy zamiar   zwiedzanie kopalni soli atrakcja turystyczna , pierwsze zmianki o kopalni to czasy Cesarstwa Rzymskiego . Do zwiedzania mamy jeszcze  w miejscowości  Alba Julia potężną twierdze i  katedrę prawosławną  są   warte zobaczenia .Zwiedzanie i fotki zajmują nam 2godziny i w drogę do zamku Hunedora (czerwony zamek ) . Atrakcja turystyczna bardzo popularna i odwiedzana przez tłumy turystów . Następnego dnia  wyjazd z motelu i w drogę słynna Transfogorska czeka , będzie frajda. Dojazd do drogi wiedzie krętą drogą przez las jest to  taki mały   przedsmak tej wspinaczki która nas czeka  na szczyt Karpat. Wyjeżdżamy z lasu i okrzyk zachwytu cała serpentyna w pełnej krasie . Jazda w górę po zakrętach i agrafkach pełna radocha .  Wjeżdżamy na przełęcz na wysokości 2034m n.p.m jest tłoczno na parkingach od ludzi i straganów gdzie Rumuni proponują wędzone i pieczone swojskie  jadło. Chwilka odpoczynku zwiedzanie , fotki , konsumpcja i w drogę na drugą stronę Karpat przez tunel o długości 880m . Przed nami  Braszów , Brań oraz Delta Dunaju więc w drogę . Braszow  piękne miasto  niestety nici  ze zwiedzania brak możliwości zaparkowania w pobliżu centrum i pozostawienie motorów bez opieki . Przed nami droga do słynnego zamku Drakuli w Braniu a tam niespodzianka tłum turystów   kolejka  do kasy po bilety  około 2h pozostaje zwiedzanie  okolice zamku i w drogę .  Po siedmiu dniach i przejechaniu 2155 km  meldujemy się o godzinie 10   w hotelu trzy gwiazdkowym w Tulczy- cel Delta Dunaju osiągnięty  . Wypad do portu zakup biletu na statek wycieczkowy  do rozlewisk   Dunaju kosztuje 50 lej , z uwagi na niski stan wód zwiedzanie było  bardzo ograniczone tego słynnego raju ptactwa wodnego .Powrót i   popołudniowe zwiedzanie miasta odpoczynek na bulwarze dunajskim piękna sprawa . Powrót do motelu  czas na sen jutro  mamy do przejechania  340 km   do miejscowości Obzor .  Poranny wyjazd z Tulczy  przed nami Bułgaria i trzy dni laby i plażowania .Trasa prowadzi wzdłuż wybrzeża Morza Czarnego  , wieje chłodny wiatr jest przyjemnie  do campingu Zoria docieramy o godzinie 1700 Stasiu i Agnieszka biorą bungalow Ja rozbijam namiot .Wieczorem piwo , powitanie morza i błogie leniuchowanie  na campingu jest przytulnie i cicho  i tak ma trwać przez trzy dni .  Camping Zoria ma świetne położenie jest w centrum Obzoru do plaży 150m.w restauracji mamy rabat ,polecam warto się zatrzymać.  Trzy dni szybko mijają  i znów wita nas droga  w planie tylko przelot zwiedzanie z siodła motocykla. Jedziemy lokalnymi drogami widzimy prawdziwą wiejską Bułgarię  jest urocza ale biedna wygląda tak jak by  czas zatrzymał się w latach 80 tych. Do Serbii wjeżdżamy po kontroli paszportowej w miejscowości Bregowiec i w drogę kierunek Dunaj . Trasa biegnie cały czas wzdłuż Dunaju co chwila przerwa na fotki tak uroczy jest widok . Droga wije się wzdłuż brzegu raz po raz wspinając się na górskie przełęcze a widoki są bajkowe .  Po drodze przejeżdżamy przez 22 tunele o długości od 60m do 380 m i są  one dodatkową atrakcją z uwagi iż są wykute w zboczach   nad pionowymi  urwiskami a w dole  płynie leniwie Dunaj .  Wreszcie przełom Dunaju ,, żelazne wrota” a na straży stoi zamek Golubać jedyna droga do Europy dla saracenów. Tam poległ w walce  Zawisza Czarny , zamek jest niedostępny  dla zwiedzających z uwagi na prace wykopaliskowe i rekonstrukcyjne  szybkie fotki i dalej w drogę .  Rozstajemy się z Dunajem i jazda w kierunku Belgradu autostradą i tak aż do przejścia granicznego w Subotice .  Autostrada jest płatna na całej trasie do granicy Węgierskiej .  Po drodze zwiedzamy Nowy Sad z jego słynnym zamkiem i dalej w drogę kierunek przejście graniczne Subotice. Odprawa i wjazd na Węgry kierunek Baja mamy nadzieję na znalezienie taniego motelu , niestety płonne nadzieje nocleg znajdujemy późno w nocy na nieczynnym kampingu . Jest godzina 21 deszcz rozpadał się na całego , decyzja nocleg pod zadaszeniem w ubrankach . Rozkładamy śpiwory i spanie  na deskach też ma swój urok będzie co wspominać. Ranna pobudka, kawa , trochę  rozruchu  i w drogę . Pogoda jest łaskawa robi się ciepło więc jest fajna jazda. Szybko przejeżdżamy te 120 km  przed nami Balaton zatrzymujemy się  miejscowości   Sofiok jest to  typowy turystyczny   moloch  z  hotelami , motelami i prywatnymi kwaterami ale z cenami dla Austriaków i Niemców  zaporowymi na nasze kieszenie.  Agnieszka i Stasiu są uparci szukają coś taniego ewentualnie kamping chcą zostać na 3-4 dni . Ja postanawiam jechać do domu  ta noc jednak dała mi w kość mamy przejechane już 3576 km a w drodze to już 17dzień. Ruszam autostradą w kierunku Budapeszt – Bratysław – Brno – Praga  .W Bogatyni melduję się o 2100 po przejechaniu 892km to był prawdziwy Hard Cor  ręce , nadgarstki i barki bolą ale tak ma być jest to kolejne doświadczenie sam sobie się dziwię . Zmęczony ale szczęśliwy po przejechaniu ponad 4,5tys. km  i sześciu  krajów koniec przygody . Ciekawe co będzie w przyszłym roku , bagaż doświadczeń powinien zaprocentować . Żegnaj przygodo do przyszłego roku.