start

W dniach 2 i 3 października 2016 roku przedstawiciele Organizacji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” przy Elektrowni Turów udali się na warszawski Żoliborz do Parafii Św. Stanisława Kostki, aby pełnić wartę przy grobie bł. ks. Jerzego Popiełuszki.
     Drugiego października, w drogę do Warszawy wyruszyło 8 osób. Po dotarciu na miejsce, wartę o godzinie 12 00 rozpoczęli przewodniczący Marek Stecyk, wraz z wiceprzewodniczącym Jackiem Kucińskim. Kolejne zmiany wystawiane były parami co dwie godziny, aż do południa, dnia następnego. Tak więc wartę pełnili kolejno:
Marek Stecyk, Jacek Kuciński
Dariusz Podgórski, Zbigniew Smółka
Maria Danel, Janusz Danel
Józef Litwa, Robert Stankiewicz
     Uczestnicy warty dodatkowo wykonywali prace pielęgnacyjno-porządkowe wokół kościoła. Udział w warcie był niezwykłym przeżyciem tak w ciągu dnia, kiedy to była okazja porozmawiania z ludźmi, którzy osobiście znali ks. Jerzego, jaki w porze nocnej, kiedy w ciszy i spokoju można było zatopić się w modlitwach i rozmyślaniach, dając świadectwo wiary.

Wszystkim serdeczne dzięki za uczestnictwo.