Solidarność Pokoleń - 35lat Solidarności Gdańsk 2015

001

29 Sierpnia w Gdańsku odbywały się uroczystości upamiętniające 35lecie powstania Związku Zawodowego Solidarność. Uroczystości upamiętniające podpisanie Porozumień Sierpniowych rozpoczęły się o godzinie 14.15 manifestacją pod Pomnikiem Poległych Stoczniowców. Związkowców przybyłych z całej Polski przywitał Przewodniczący NSZZ Solidarność Piotr Duda.  Udział w tym doniosłym wydarzeniu wzięła również czterdziestoosobowa grupa związkowców z naszej organizacji związkowej.
   Na terenie stoczni, na placu koło Sali BHP - w miejscu, w którym 2005 roku odbył się koncert Jeana-Michela Jarre'a - ustawione zostały dwie sceny. Na pierwszej z nich, "piknikowej", już od godziny 15tej odbywał się  koncert na którym wystąpił między innymi Papa D i Boney M. Na drugiej, dużej scenie o godzinie 19tej rozpoczęło się widowisko zatytułowane "My, Naród" , które zakończyło się grubo po północy.
   Koncert „My Naród” był swoistą demonstracją patriotyzmu naszych czasów. Podczas koncertu wystąpili uznani artyści polskiej sceny muzycznej: Krzysztof Cugowski, Natalia Przybysz, Skubas, Dawid Kwiatkowski, Tomek Lipiński, Lombard, Sztywny Pal Azji, Elektryczne Gitary, Daab, Jan Pietrzak, Eldo, Sexbomba, 4P SOLO, Złe Psy. Otwierająca koncert piosenka „Stąd ruszyła lawina” została specjalnie przygotowana na obchody 35-lecia „Solidarności” przez Krzysztofa Cugowskiego. Ostatnia, „Road to freedom” to słynny utwór Lombardu. Koncert poprowadzili aktorzy młodego pokolenia: Maciej Musiał i Anna Próchniak. Jako ostatni tego wieczoru wystąpił irlandzki artysta Chris de Burgh. Znany z takich utworów jak "Lady in Red", "High On Emotion", "Sailing Away" czy "Don't Pay The Ferryman".
   Jestem pod ogromnym wrażeniem całego przedsięwzięcia. Największe jednak emocje wywołało u mnie zwiedzenie wystawy w Europejskim Centrum Solidarności, dedykowanej historii związku i ruchów opozycyjnych, które doprowadziły do przemian demokratycznych w całej Europie Środkowo-Wschodniej. Jak się później okazało, podobne odczucia mieli pozostali uczestnicy naszej grupy.
Na koniec pragnę podziękować wszystkim uczestnikom wyjazdu do Gdańska, którzy poświęcając prywatny czas, zdecydowali się uczestniczyć w tym doniosłym wydarzeniu, reprezentując godnie pozostałych członków naszej organizacji. (J.K.)