Walne Zebranie Delegatów Elektrownia Turów 31 marca 2017

start

Dnia 31 marca 2017r. w sali widowiskowej budynku B, odbyło się trzecie w obecnej kadencji Sprawozdawcze Międzyzakładowe Walne Zebranie Delegatów NSZZ „Solidarność” przy Elektrowni Turów. Po przebrnięciu przez niezbędne, proceduralne formalności, przystąpiono do realizacji zatwierdzonego przez delegatów programu zebrania. Kolejnym punktem zebrania było odczytanie przez Przewodniczącego Marka Stecyka sprawozdania z działalności Komisji Międzyzakładowej za 2016 rok. Następnie, w imieniu Komisji Rewizyjnej protokół z kontroli za poprzedni rok odczytała Maria Danel. Z odczytanego protokołu wynika, iż po dokonaniu całościowej analizy działalności Komisji Międzyzakładowej, nie dopatrzono się żadnych nieprawidłowości w działalności . W międzyczasie na salę obrad zaczęli docierać pierwsi zaproszeni goście. Spośród wielu zaproszonych, swoją obecnością zaszczycili nas:
Paweł Styczyński - Z-ca Dyrektora Oddziału Dyrektor Ekonomiczno-Finansowy
Tomasz Żelazko - Dyrektor Techniczny
Kazimierz Grajcarek – Przewodniczący Sekretariatu Górnictwa i Energetyki
Franciszek Kopeć – Przewodniczący Regionu Jeleniogórskiego NSZZ „Solidarność”
Bogusław Wojtas – Z-ca Przewodniczący Regionu Jeleniogórskiego NSZZ „Solidarność”
Krzysztof Kamiński – PTS „Betrans” sp. z o. o. Oddział Eltur-Trans w Bogatyni
Bogdan Brzozowski – Dyrektor Oddziału EPORE Sp. z o. o. Oddział Bogatynia
Mirosław Jaworski – Prezes Zarządu P. P. U. Solpet Sp. z o. o.
Karolina Kisiel – Radca Prawny
Łukasz Wereszczyński – Radca Prawny
Na ręce Pana Przewodniczącego, został skierowany list do Delegatów, od Pana Sławomira Zawady Prezesa Zarządu PGE GiEK, z podziękowaniami za zaproszenie, z wyjaśnieniem powodu nieobecności na naszym zebraniu, oraz z życzeniami owocnych i mądrych obrad. List został odczytany delegatom w obecności przybyłych gości.
Po przywitaniu, a następnie wystąpieniach przybyłych gości, przyszła w końcu pora na pytania. Pośród wielu pytań dominowały te związane z sytuacją w Spółce „Eltur- Serwis”. Niestety większość pytań pozostała bez odpowiedzi, ponieważ mimo zaproszenia, żaden przedstawiciel zarządu tej spółki nie zaszczycił nas swoją obecnością, a szkoda… Kolejną grupę pytań stanowiły pytania dotyczące bieżących, nie dla wszystkich zrozumiałych działań służb pracodawcy, jakie mają miejsce w zakładzie. Na większość z nich odpowiedzi udzielili Panowie Dyrektorzy naszego oddziału.
W wyniku głosowań, jednogłośnie (bez zastrzeżeń) WZD przyjęło jedną uchwałę(absolutoryjną) i jedno stanowisko, którego treść dołączamy jako załącznik.
Na tym Walne zebranie Delegatów NSZZ „Solidarność” przy Elektrowni Turów zakończono.(J.K.)

stanowisko