Uroczystość rocznicowa - Msza Święta

01

14 czerwca w Kościele pw. Św. Bartłomieja w Działoszynie, odbyły się uroczystości rocznicowe, upamiętniające odprawienie przez błogosławionego księdza Jerzego Popiełuszko w 1972 roku  Mszy Świętej prymicyjnej.

Uroczyste obchody upamiętniające to wydarzenie rozpoczął koncert organowy Małgorzaty i Roberta Napieralskich. Artyści wykonywali utwory J. S. Bacha, W. A. Mozarta, oraz Léona Boëllmanna.

O 13.00 rozpoczęła się Msza Święta koncelebrowana w intencji ojczyzny, pod przewodnictwem ks. kan. Aleksandra Leszczyńskiego – kapelana Solidarności.

Po Mszy Świętej wszyscy jej uczestnicy z zaproszonymi gośćmi na czele, udali się pod pomnik bł. ks. Jerzego, gdzie złożono kwiaty i wieńce, oraz wygłoszono okolicznościowe przemówienia.

Wyjątkowymi gośćmi tych uroczystości byli, brat księdza Jerzego, Pan Józef Popiełuszko z małżonką.