Jednym z założycieli Związku Zawodowego "Solidarność" w Elektrowni Turów, oraz jego pierwszym przywódcą był Henryk Maćkowiak.

Kolejnym przewodniczącym został wybrany Eugeniusz Jaroszewski.

Przywództwo z jego rąk przejął Lucjan Krysmalski, który funkcję tę pełnił do 2014r. W tym właśnie roku na przewodniczącego związku delegaci wybrali Marka Stecyka.

W 2023r. przewodniczącym po raz trzeci z rzędu wybrany został Marek Stecyk, który tę zaszczytną funkcję będzie pełnił przez najbliższe 5 lat.

Święto Narodowe Trzeciego Maja w Bogatyni

Uroczystość rozpoczęła Msza św. w intencji Ojczyzny w kościele pw. św. Apostołów Piotra i Pawła w Bogatyni. Po mszy uczestnicy ruszyli biało-czerwonym pochodem do parku im. Jana Pawła II,  gdzie po wciągnięciu na maszt flagi państwowej odegrany i odśpiewany został Mazurek Dąbrowskiego. Następnie głos zabrał  Burmistrz Miasta i Gminy Bogatynia Wojciech Dobrołowicz.

Po wystąpieniu Pana Burmistrza, pod pomnikiem upamiętniającym żołnierzy walczących o niepodległość, kwiaty złożyły delegacje instytucji publicznych, zakładów pracy, związków zawodowych, szkół, służb mundurowych, stowarzyszeń i kół działających na terenie gminy.

Nie mogło więc tu zabraknąć przedstawicieli NSZZ ?Solidarność? przy Elektrowni Turów. W uroczystościach wzięła również udział spora grupa mieszkańców Bogatyni. Gminne obchody Święta Konstytucji 3 Maja zakończyły się wspólnym odśpiewaniem Roty.

Więcej zdjęć TUTAJ.

J.K.